Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Mutahir
"Sekolah Berdaya Saing Menjelang Tahun 2015"

INFO MATEMATIK1.Kursus Dalaman PBS Tingkatan 2 tahun 2013 akan diadakan pada hari Isnin bersamaan 31 Disember 2012. Semua guru diwajibkan hadir mengikut panitia masing-masing. Sekiranya bertindih, keutamaan adalah bagi mata pelajaran tingkatan 2.

2.Pendaftaran pelajar tingkatan satu tahun 2013 akan diadakan pada hari Jumaat bersamaan 28 Disember 2012 jam 8.00 hingga 12.00 tengahari.

3.Mesyuarat guru kali pertama tahun 2013 akan diadakan pada hari Khamis bersamaan 27 Disember 2012 jam 9.00 pagi.

4.Selamat bercuti kepada semua pelajar SMKTM mulai 10 November 2012 (Sabtu).

5.Semua guru matematik/ matematik tambahan tingkatan 1 hingga 5 yang mengajar dalam tiga kelas pertama diminta mengenalpasti seramai 12 orang pelajar cemerlang dalam setiap kelas untuk dijadikan mentor bagi subjek matematik.***

6. Semua guru matematik yang terlibat dalam kelas bimbingan halus SPM 2012 diminta mengingatkan pelajar yang terlibat supaya hadir sebelum kelas bermula.***

7. Semua guru matematik yang mengajar kelas peperiksaan tingkatan 3 diminta membuat post-mortem peperiksaan percubaan matematik PMR 2012 bagi kelas masing-masing.***

8. Semua guru matematik yang mengajar kelas peperiksaan tingkatan 5 diminta membuat post-mortem peperiksaan percubaan matematik SPM 2012 ***
Terima kasihThursday, March 10, 2011

INFO MATEMATIK

GALERI MATEMATIK


DUNIA MATEMATIK


Salam sejahtera kepada semua pembaca.
Tahukah anda bahawa orang kidal lebih pintar dalam matematik? Kidal bermaksud individu yang cenderung menggunakan tangan kiri untuk melakukan pelbagai aktiviti seharian. Secara amnya, orang kidal lebih menguasai otak di sebelah kanan. Walaupun pada hakikatnya mereka cenderung menguasai seni, muzik, kreativiti, emosi dan kebijaksanaan. Orang yang menggunakan tangan kanan lebih menguasai bahasa, pertuturan, tulisan, logik, matematik dan sains. Namun sebenarnya sesiapa sahaja boleh menguasai matematik jika ada usaha dan disiplin yang tinggi.
Ahli saintis seperti Isaac Newton, Albert Einstein adalah golongan yang kidal dan telah berjaya mencipta banyak teori dan rumus. Oleh itu, seseorang tidak mengira kidal atau tidak akan berjaya jika ada usaha yang luar biasa. Kejayaan dalam matematik adalah bergantung kepada sejauh mana seseorang itu membuat latihan yang berterusan tanpa jemu. Otak sesorang adalah ibarat mesin yang boleh berfungsi jika sentiasa bekerja. Disiplinkan diri dan sentiasa buat latih tubi serta latihan yang banyak. Anda akan berjaya menjadi seorang yang pintar dan cemerlang dalam Matematik


INOVASI DAN MATEMATIK

Salam sejahtera kepada semua. Berikut ialah pengertian berkaitan Inovasi dan Matematik.
Inovasi bermaksud suatu perubahan atau cara yang baru dalam membuat sesuatu. Ia boleh dilihat dari pelbagai aspek seperti pengembangan atau perubahan revolusi dalam pemikiran, produk, proses atau organisasi.
Matlamat sesuatu inovasi adalah untuk mencapai perubahan yang positif ke arah mendapatkan sesuatu hasil yang lebih baik. Inovasi merupakan satu idea yang sangat penting terutamanya dalam bidang-bidang seperti ekonomi, perniagaan, sosiologi, kejuruteraan, pendidikan serta sains dan teknologi.
Idea matematik merupakan asas kepada kebanyakan inovasi dalam bidang sains dan teknologi. Inovasi dalam pendidikan matematik juga sering dilihat sebagai suatu isu yang amat penting memandangkan subjek matematik merupakan satu subjek teras serta kritikal sejak sekolah rendah lagi.
Contoh inovasi dalam matematik dapat dilihat dalam PPSMI, penggunaan teknologi dalam proses pengajaran dan pembelajaran matematik, komunikasi secara teknologi serta pelbagai inovasi lain yang berlaku dalam bidang pendidikan matematik.
Oleh itu, kita harus sentiasa belajar menerima sesuatu perkara baru dalam merealisasikan pendidikan yang holistik ke arah melahirkan pelajar yang cemerlang khasnya dalam bidang matematik. Sesungguhnya "MATEMATIK MENJANA PEMIKIRAN KRITIS DAN KREATIF"

No comments:

Post a Comment